Riskli Bina Analizi
1999’den önce yapılan binaların % 87 riskli olduğu, 1999 – 2002 tarihleri arasında yapılan binaların risk seviyesi %68 , 2002 – 2010 tarihleri arasındaki binaların %4, 2010 – 2016 tarihleri arasında yapılan binaların risk seviyesi ise %2 olarak belirlenmiştir.
Bu bilgiler ışığında, eski yapılarınızda mutlaka riskli bina analizi yaptırmanızı öneriyoruz . Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş, sertifikalı firmamızla İstanbul’da riskli bina analizi çalışmalarını titizlikle yapmaktayız. Riskli olan binalarda işverenlerimizin talebi doğrultusunda güçlendirme çalışmaları veya kentsel dönüşüm hizmetleri vermekteyiz.
Deprem Testi Nasıl Yapılmakta?
Deprem testi yapmak için öncelikle yapıya ait projeler talep edilir. Yapınıza ait statik, mimari proje olması durumunda bu projelerden keşif yapılır, projelerin bulunmadığı yapılarda rölöve alınarak projelendirme yapılır. İnceleme katından ya da her kattan olmak üzere karot alınır. Yapıya ait beton dayanımı belirlenir. Kiriş sıyırma ve donatı okuma ile beraber donatıların çapları ve sıklıkları belirlenir.
Laboratuvar hizmetlerinden sonra bu bilgiler bilgisayarda analiz yapılmak üzere (İdecad, Sta4cad, Midas GEN, ETABS, Sap2000) programlarına aktarılır. Zemin etüdü sonuçları analiz seçeneklerine girilir. Kapsamlı analiz yapıldıktan sonra yapınızın Riskli – Risksiz olduğunu öğrenebilmektesiniz. Deprem testi sonrası riskli kabul edilen yapılar ya kentsel dönüşüm dönüşüm kapsamına girer ya da güçlendirme çalışmaları yapılır.
Analiz Metodları
Yapı sahibinin talebi doğrultusunda bilgi amaçlı, orta ve kapsamlı analiz metotları yapılabilmektedir.
Bilgi Amaçlı
Zemin etüdü alınmadan, herhangi bir resmi kuruluşa verilmeksizin, yalnızca bilgi amaçlı bir analizdir. Yerinde gözlemlerle, kolon, kiriş, perde, döşemelerdeki hasarlar incelenir. Donatı okumaları yapılır, test çekici ile beton dayanımı belirlenir. Yapıya ait projeler değerlendirilir. Bu analiz ile kentsel dönüşüm yapılamamaktadır. Sadece bilgi amaçlıdır. Kentsel dönüşüm veyahut güçlendirme projesi talepleriniz için orta, ya da kapsamlı analiz metotlarını seçmeniz gerekmektedir.
Orta
Binanızın riskli çıkması durumunda kentsel dönüşüme girmesi veyahut resmi kuruluşların talebi doğrultusunda orta düzeyli analiz metodu seçilir. Bu seçenekte zemin etüdü alınıp, inceleme katından karot alma, kiriş sıyırma, donatı okuma (röntgen) çalışmaları yapılır. Bu sonuçları bilgisayar sistemiyle modellenen yapıya aktarılır. Analiz sonrası yapı riskli çıkması durumunda, yapınız kentsel dönüşüm kapsamına veyahut talebiniz doğrultusunda güçlendirme uygulaması yapılır.
Kapsamlı
Resmi kuruluş, kentsel dönüşüm, güçlendirme için gerekli olan ve her kattan test yapılması gereken bir analiz metodudur. Her kattan karot, sıyırma, donatı okuma ve analizlerle beraber fiyat farkı oluşmaktadır. Yapıya ait en doğru sonucu vermektedir. Yüksek katlarda ve özel yapılarda bu analiz metodu yapılmaktadır.